Opleidingen en examen

Welke opleidingen kun je volgen.

Bij reddingsbrigade Lemmer kun je zwemmen voor de brevetten en diploma’s van reddingsbrigades Nederland.  De brevetten en diploma’s zijn ingedeeld in 3 groepen.

 1.    Junior Redder 1 t/m 4
 2.    Zwemmend Redder 1 t/m 4
 3.    Diploma Life Saver 1 t/m 3

De jongste leden beginnen bij de junior redder brevetten. Hier leer je zelf goed zwemmen en beginnen we al een beetje met het redden van een ander. Bij zwemmend redder leer je steeds meer hoe je anderen kunt redden, je leert bevrijdingsgrepen en moet steeds langer iemand kunnen vervoeren. Bij de diploma’s Life Saver leer je steeds meer technieken en gebruik je meerdere reddingsmiddelen, ook leer je hoe je meerdere slachtoffers moet redden en hoe je leiding moet geven.

Voor het Diploma Life Saver 1 t/m 3 bestaat het examen gedeeltelijk uit een theorie-examen.Er worden voor deze groepen ook theorielessen gegeven naast de lessen in het zwembad.

Bij de diploma’s voor Life Saver 2 en 3 moet je ook in het bezit zijn van een geldig diploma Eerste Hulp. De opleiding hiervoor verloopt via de EHBO vereniging in Lemmer.

Met de  diploma’s mag je deelnemen aan het bewaken van evenementen en het geven van demonstraties.

Opleiding tot instructeur          

Binnen reddingsbrigades Nederland is het ook mogelijk een opleiding te volgen tot instructeur.  Deze opleiding is vraagt veel inzet van de kandidaat. De opleiding is competentie gericht en de kandidaten volgen workshops en maken een portfolio. Momenteel zijn er bij reddingsbrigade Lemmer 2 kandidaten bezig met deze opleiding. Ook lopen er momenteel 8 kandidaten stage. Om deel te kunnen nemen aan de opleiding moet men minimaal 2 jaar stage lopen.

Wanneer mag je examen doen?

De T.C. hanteert de regel dat wanneer een lid 10 avonden zonder afbericht afwezig is, deze kandidaat niet te laten deelnemen aan het examen. Daarnaast is er + 4 weken voor het examen een proefexamen.

Wanneer blijkt dat een kandidaat de stof niet in die mate beheerst dat hij of zij in de weken na het proefexamen nog is bij te spijkeren, kan er besloten worden de kinderen geen examen te laten doen. Dit om teleurstellingen te voorkomen.
Bovenstaande wordt in goed overleg met de ouders/ verzorgers van die kandidaten besloten.

Het gekleed zwemmen

­Dit is bij het zwemmend redden­ heel belangrijk. Als je een drenkeling moet redden en je hebt al een keer de ervaring opgedaan om met kleren aan te zwemmen, in bijv. het zwembad dan ben je lang zo bang niet om dan ook met kleren aan in het water te gaan.

Daarom oefenen wij ook regelmatig het  met kleren aan zwem­men.
Dit doen we elke woensdag -en vrijdagavond in de laatste volle week van de maand.  

De kledingeisen junior redder 1 t/m 4

 • Badkleding
 • ’t shirt,  blouse of hemd met mouwen
 • Lange broek met knoop en rits (lange broeken die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan), de broek moet tot het enkel gewricht zijn
 • Regen/windjack (bedoeld wordt een jack met lange mouwen)
 • Schoenen die het vrij buigen van de voet niet of minder goed mogelijk maken.

De kledingeisen zwemmend redder 1 t/m Life Saver 3

 • Badkleding
 • ’t shirt,  blouse of hemd met mouwen
 • Lange broek met knoop en rits (lange broeken die naadloos aansluiten op de huid zijn niet toegestaan), de broek moet tot het enkel gewricht zijn

Het is toegestaan dat kandidaten i.p.v. een broek/ blouse een jurk met mouwen of rok/blouse met mouwen dragen. De jurk/rok moet tot over de knie reiken.

Sportkleding, zoals training-, schaats-, triatlon-, atletiek- en joggingspakken, ski broeken, zo ook leggings zijn NIET toegestaan.

De kledingstukken behoren ook zodanig bevestigd te zijn, dat deze tijdens het verblijf in het water niet verloren kunnen worden. De kleding dient schoon en in goede staat te zijn!

Het examen

Aan het eind van het seizoen,  11 en 13 juli 2018 zijn er de K.N.B.R.D. examens.Voor deze examens komen er examinatoren vanuit heel het Noorden naar Lemmer.

Er wordt hiervoor een aparte indeling gemaakt van de groepen. Meestal zwemmen de kleine brevetten af op woensdag en de hogere brevetten op vrijdag. Ga er dus niet van uit dat je  afzwemt op die avond dat je les hebt, maar houdt die hele week vrij, je hoort 3 weken van te voren op welke avond je afzwemt. Die week wanneer het examen is, is nu  al bekend.