Aanmelden gratis proeflesSteun ons doe mee !

Opleiding en examen

Welke opleidingen kun je volgen?

Bij Reddingsbrigade Lemmer wordt lesgegeven volgens de exameneisen van Reddingsbrigade Nederland. Uitgangspunten voor de exameneisen zijn:

  • De brevettenstructuur is leuk voor de kandidaten en de instructeurs
  • Een brevet of diploma geeft een bekwaamheidsniveau weer voor het uitoefenen van een bepaalde reddingstaak
  • De brevettenstructuur en de leermethode sluiten aan op de ontwikkeling en beleving van de voornaamste doelgroep, namelijk kinderen in de leeftijdscategorie zes tot en met zestien jaar
  • Voor erkenning van de brevettenlijn sluit deze aan op de eisen van de internationale Life Saving organisatie.

Kort samengevat dienen beginnende zwemmers zich te ontwikkelen tot inzetbare redders. Belangrijke componenten hierbij zijn de ontwikkelingen in uithoudingsvermogen, oriëntatie, coördinatie, inzicht, groepssamenwerking en communicatie. Er is veel aandacht voor eigen veiligheid.

De hoofdstructuur van de brevettenlijn bestaat uit drie hoofdniveaus, namelijk:

  • Junior Redder 1 t/m 4 gebaseerd op zelfredding
  • Zwemmend Redder 1 t/m 4 redden van anderen
  • Diploma Life Saver 1 t/m 3 leiding geven

Voor Life Saver 1 t/m 3 bestaat het examen gedeeltelijk uit een theorie-examen. Voor deze groepen worden theorielessen gegeven, naast de reguliere lessen in het zwembad. Voor deze theorielessen moet je het boek Handleiding Life Saver aanschaffen. Deze kun je bij de T.C. kopen. Bij Life Saver 2 en 3 moet je ook in het bezit zijn van een geldig E.H.B.O diploma. Met deze diploma’s mag je deelnemen aan de bewaking van evenementen en het geven van demonstraties.

Net als voorgaande jaren gaan wij tot en met december bezig voor de S.T.A.-brevetten, oftewel het zogenaamde overlevingszwemmen. Hierbij wordt vrij veel conditie opgebouwd en wordt veel met kleren aangezwommen. Het kan voorkomen dat iemand een bepaald overlevingsdiploma al heeft behaald en hier weer voor moet zwemmen. Helaas kunnen wij hier niks aan doen. Bij de Junior Redder groepen wordt voor een afstandsdiploma gezwommen.

Opleiding tot instructeur of een complete praktijkgerichte Lifeguard opleiding.

Binnen reddingsbrigades Nederland is het ook mogelijk een opleiding te volgen tot instructeur. Deze opleiding vraagt veel eigen inzet. De opleiding is competentiegericht en de kandidaten volgen workshops en maken een portfolio. Momenteel zijn bij de brigade twee kandidaten bezig met de opleiding en lopen tien kandidaten stage. Om deel te kunnen nemen aan de opleiding moet men minimaal twee jaar stagelopen.

De opleiding voor lifeguard is ook competentiegericht en vraagt veel eigen inzet. Tijdens deze opleiding draai je al mee met bewakingen, je moet ervaring op doen en hiervan de uren bij houden. Ook trainen we veel buiten. Je leert varen met de boot en hoe je een drenkeling kunt redden met de boot. Ook zwemmen we buiten en staat o.a. de run-swim-run op het programma.